Voice Call Demo Not Working


#1

Hello,

I am using a MangOH Red with a WP7504 module, firmware SWI9X15Y_07.12.09.00. My SMS card has voice enabled. I am attempting to run the Voice Call sample for the MangOH.

[https://github.com/mangOH/mangOH/tree/master/samples/tutorials/voice]

I use SSH and start the program with the following two commands. (XXXXXXXXXX is the phone number to call.)

app start voiceCallService
app runProc mangohVoiceCall --exe=mangohVoiceCall – XXXXXXXXXX

The application fails with the error, “Sending QMI_VOICE_DIAL_CALL_REQ_V02 failed.” I have copied the end of the log below. Has anyone experienced anything similar when running this sample app?

Aug 6 19:28:14 swi-mdm9x15 user.info Legato: INFO | mangohVoiceCall[3575]/mangohVoiceCall T=main | mangohVoiceCall.c _mangohVoiceCall_COMPONENT_INIT() 338 | ############### Voice call test
Aug 6 19:28:14 swi-mdm9x15 user.info Legato: INFO | mangohVoiceCall[3575]/mangohVoiceCall T=main | mangohVoiceCall.c _mangohVoiceCall_COMPONENT_INIT() 350 | Phone number XXXXXXXXXX
Aug 6 19:28:14 swi-mdm9x15 user.info Legato: INFO | modemDaemon[535]/le_pa T=unknown | pa_mcc_qmi.c CallHandler() 647 | QMI ID.1 State.CC IN PROGRESS (0x04) Type.0x00 Dir.0x01 Mode.0x06 Mparty.0 ALS.0
Aug 6 19:28:14 swi-mdm9x15 user.warn Legato: -WRN- | modemDaemon[535]/le_pa T=unknown | pa_mcc_qmi.c MapQmiCallStateToCallEvent() 109 | QMI call state discarded: 0x04
Aug 6 19:28:14 swi-mdm9x15 user.warn Legato: -WRN- | audioDaemon[527]/le_pa_audio T=unknown | pa_audio.c CallHandler() 1492 | CallHandler called
Aug 6 19:28:14 swi-mdm9x15 user.warn Legato: -WRN- | audioDaemon[527]/le_pa_audio T=unknown | pa_audio.c CallHandler() 1544 | Identify call ID 0
Aug 6 19:28:14 swi-mdm9x15 user.err Legato: =ERR= | modemDaemon[535]/swiQmi T=main | swiQmi.c swiQmi_CheckResponse() 781 | Sending QMI_VOICE_DIAL_CALL_REQ_V02 failed: rc=0 (), resp.result=1.[0x01], resp.error=48.[0x30]
Aug 6 19:28:14 swi-mdm9x15 user.err Legato: =ERR= | modemDaemon[535]/le_pa T=main | pa_mcc_qmi.c pa_mcc_VoiceDial() 937 | Error 48
Aug 6 19:28:14 swi-mdm9x15 user.err Legato: =ERR= | modemDaemon[535]/le_pa T=main | pa_mcc_qmi.c pa_mcc_VoiceDial() 937 | Error 48

Thanks for any help.


#2

I tried updating Legato to 18.05.1, as well as re-downloading the firmware. But I still receive the same error: “Sending QMI_VOICE_DIAL_CALL_REQ_V02 failed.”


#3

Hi @christopher, I gave this a try today with my own WP7504, and I happened to have LE18.04.0 available, so built the app on top of that. I used the same modem firmware version as you, and I tried ATT, Generic, and Sprint configurations.

I found that the Sprint configuration, which does not support Voice (regardless of your SIM capability - it disables it in device configuration), generates the same error as you observed (48). When I used ATT and Generic, I still observed an error for the same QMI request, but it was error 14. In my case, it was because my OEM platform configuration disabled customization “ISVOICEN”, disabling voice capability. When I enabled that customization, the calls started working. In other words, when my setup failed, Voice was intentionally disabled at a Platform (ATT/Generic) or Carrier (Sprint) level.

There are two main config items gating Voice capability. Can you please use AT!ENTERCND=“A710” to unlock some debug commands, and then provide your carrier configuration (AT!PRIID?), your customizations (AT!CUSTOM?), and the response to “AT!NV?5280”? (no trailing ‘?’ on that). We can start by making sure your device is matching some combination of conditions and result that I tested.

Thanks,
Ryan


#4

Hey @rkirk ,

Thanks so much for your reply. I am indeed using a Sprint SIM and was suspecting the firmware, so it was great to see you confirm that that was the issue.

I tried using the Generic PTCRB firmware, and the voice call works!

Thanks again!
Christopher